Hvad er fascia?

“Fascia, også kendt som bindevæv, er … et specialiseret kropssystem, der ligner et edderkoppespind eller en sweater. Fascia er et meget tæt væv, som dækker og gennemtrænger hver muskel, knogle, nerve, pulsåre og vene, så vel som alle vores indre organer, heriblandt hjertet, lungerne, hjernen og rygraden. Det mest interessante aspekt af fasciasystemet er, at systemet ikke bare dækker separat. Det er rent faktisk én sammenhængende struktur, der dækker fra top til tå uden afbrydelse. På denne måde kan du se, at fascia forbinder hver del af kroppen til alle andre dele af kroppen, ligesom garnet i en sweater – www.myofascialrelease.com

Fascia er essentiel for dansen mellem stabilitet og bevægelse – afgørende for høj ydeevne, central for helingsprocessen fra en skade eller handicap og altid til stede i vores dagligdag fra vores embryologiske begyndelse til vores aller sidste åndedrag – Tom Myers skaberen bag ‘Anatomy Trains’.

Nogle interessante fakta om dette nyligt forstået organsystem:

  • Nervesystemet er meget interesseret i, hvad der sker i fasciaen. Der er nemlig flere nerver her end i øjnene, tungen eller tarmene, og 6 gange flere nerver end i musklerne. Fascia er vores rigeste sanseorgan.

 

  • Det er ikke kun et sanseorgan, men dette væv bestemmer vores form og formen på vores kropsdele. Og det kan skrives bag øret, at dette bibeholder kompensationerne i vore krop.

 

  • 66% af vores krop er væske. Vævet sørger for at holde væskerne på deres rette plads i kroppen. Ellers ville disse 66% falde ned i vores ben grundet tyngdekraften.

Why do not we hear more of this organ enmeshing our body?

Hvorfor hører vi ikke mere om dette organ, der er viklet ind i hele vores krop?
Fordi hverken X-ray eller MR-scanninger er i stand til at vise fascia. Vores maskiner er ikke avancerede nok. (Dr Jean Claude Guimberteau, fransk doktor indsatte et kamera under huden, hvilket gav mulighed for at se levende fascia for første gang. Dette fandt sted i 2012. Hvis du ønsker at læse mere, kan du følge dette link:

Dette er så nyt for videnskaben, det første anatomiske atlas, som undersøgte fasciaen, blev udgivet i 2015. På nuværende tidspunkt har vi to diagnostiske værktøjer hvad angår fascia: ekspertens blik (link to Bodyreading) og berøring.